Meet the horses


Hey iedereen! Alvorens allerlei onderwerpen aan te snijden, wou ik jullie eerst kennis laten maken met mijn schatten van paarden. Vandaag was daar de perfecte dag voor! Niet door het weer, want het was koud en af en toe was er ook een felle regenbui, maar wel omdat ik door de paarden weer onder de indruk was, van hoe paarden 'paard zijn' en hoe ze leven en ons leven beïnvloeden.  

Mijn vosse merrie is Beauty, wordt 23 jaar dit jaar. Heel sterk karakter, O zo hard op voeding gericht & geloof me daar wordt ik elke dag aan herinnert :-) maar toch angstig op andere vlakken zoals wind, beweging, trailer laden & uiterst gevoelig bij het aansingelen, anderzijds toch zo betrouwbaar, zeer lief, komt veel aandacht vragen. Het is een 'speciale' zeggen ook andere mensen mij die ze ontmoet hebben en na die 15 jaar dat ik haar heb zal dat ook niet meer veranderen... daarom dat ik haar zo graag zie!

M'n zwarte ruin, Shadow, is nog jong, wordt er 7 dit jaar, zelf zadeldak gemaakt en hij blijft een heel brok paard! Een echte speelvogel, zoekt je op om met hem bezig te zijn, ongelooflijk nieuwsgierig, leert super snel en vraagt ook snel om meer uitdaging, en indien hij niet genoeg training krijgt, komt z'n ondeugende kant ook heel snel naar boven.

Het zijn 2 extroverte alleen elk op hun unieke manier, de één wat angstiger, moet bewegen om te kunnen ontspannen, de andere dominant, probeert nog meer je leiderschap te testen en toch beide zeer zeer gevoelig. 

 

De witte PRE ruin, noem ik Tao en is een schat van bijna 13 jaar oud. Totaal anders als de 2 andere, is deze veel rustiger & introverter van aard. Wat hij leuk vindt (gaan wandelen, met hem rijden, komt al is een aai vragen en bescherming zoeken tov die 2 andere dat rond crossen) en ook wat hij niet leuk vindt ( is te veel druk zetten, iets té overhaast vragen, ...) , dat zal hij je zeker ook tonen, maar op een ferme, duidelijke, kalme manier. Ook hij heeft z'n gevoelige kant, kan al eens schrikken, maar is verder echt een crème van een paard.

 

Nu jullie de paarden wat kennen, de reden waarom ik dan juist vandaag dit schrijf, is omdat ik deze namiddag wel heel hard moest lachen terwijl ik aan het sukkelen was aan de weide. Een typische situatie in het paardenleven, dat je dan ook zelf kiest om negatief of positief op te pakken.

 

Na het voederen, kuisen van de stal, de stokruimte wat hebben opgeruimd en ze alle 3 hooi aan het knabbelen waren, wou ik de regenton wat leeg maken in een bad dat ze nog wat extra proper drinkwater bij kregen. Een volle ton. Dus dacht ik bij mezelf, als ik er is mee schut, loopt er al heel wat water over in het bad... Tja ... te veel kracht gebruikt en ik schoof uit, waardoor de ton nog bijna helemaal vol van z'n ondersteuning gleed en ik de ton heb moeten leeg scheppen om deze terug op z'n steun te kunnen zetten.

 

Uiteraard hoorde ik één paard - Beauty -  even verschieten en weg springen want voor niets anders, gaat ze haar hooi laten liggen. Shadow kwam uiteraard direct is kijken. Dit mocht hij niet missen. En dan maar direct is z'n neus tussen m'n armen in de ton steken om daaruit te drinken ipv in het bad. Tao, die dat amper z'n hoofd is draaide en gewoon verder at. 

Daar stond ik dan, even alles af te zien en te genieten! Ik vond het weer geweldig te zien hoe paarden reageren om hun omgeving, alles wat er gebeurt en toch ook direct weer alles loslaten. Zij aten verder na een paar minuten. Ik heb dan toch heel het bad gevuld en alles terug op z'n plek gezet.

Fantastisch om te zien hoe paarden leven in het 'hier en nu' en hoe elk levend wezen en de natuur geconnecteerd zijn. Ondanks de moeilijke situatie voor mezelf, maakte dit m'n dag toch weer goed!