Ervaring van de Clinic met Martin Black

Hallo iedereen!
Het afgelopen weekend waren er geen lessen bij Tamashii HMS en heeft m'n tante goed voor mijn kudde gezorgd zodat ik kon bijleren bij een Master Horseman Martin Black. 

We zijn de dag begonnen met een kennismaking gesprek samen met Martin, de deelnemers en hun paarden en ook de toeschouwers met uiteraard een warme koffie in de gezellige kantine van de ruitersportschool in Gut Eichenberg.

Daarna gingen we aan de slag in de piste met 2 zeer leuke oefeningen en elke ruiter kreeg individuele hulp, wat voor hun leuk was en als toeschouwer had je hierdoor dan ook van elke ruiter de oplossing om mee naar huis te nemen.

's Middags was er een heerlijke warme lunch en in de namiddag eerst terug in de piste. Verder gebouwd op oefeningen van in de ochtend, zoals: het loswerken van de achterhand & het licht krijgen van de voorhand en verbeteren van het teugel gebruik. Ook rijden van transities met precisie en de achteruit kwamen aan bod.

Weer heel wat inspiratie op gedaan in de praktijk wat afgesloten werd met een gesprek in de kantine over de verschillende soorten bit, het gebruik, doel, tonen van Hackamore, bosal, spade bit, dubbel teugels... 

Uiteraard legde Martin er ook telkens z'n eigen ervaring in als hij iets uitlegde. wat een hele hoop ervaring is, daar hij opgroeide met generaties ervoor die ranches hadden en zelf ook van ranch tot ranch is gegaan om te werken en paarden op verschillende domeinen te trainen. Hij gaf z'n visie alsook het 'waarom' en 'in welke omgeving en situatie' van de zaken die werden besproken. 

 

Twee zaken heb ik ook weer als 'reminder' meegenomen: Als je op een probleem stuit, zoek de oorzaak (vaak eerst bij jezelf) en creëer de situatie dat de oorzaak vh probleem wegneemt OF beter nog, zorg van in het begin dat het niet tot een probleem komt (door beter uw paard te lezen, te begrijpen & ernaar te handelen).

 

Het was zeer aangenaam en leerrijk, al even koud ook :-). Ook heb ik weer inspiratie op gedaan om zelf aan de slag te gaan maar zeker ook om de mensen die bij mij les / hulp komen vragen nog beter bij te kunnen staan!