Emotionele fitness, zijn jouw emoties onder controle bij de training van je paard?

Ik lees veel artikels over paarden, geschreven door paardentrainers of andere specialisten in de paardenwereld. Maar iets waar vele mensen ook in andere sporten mee dienen om te gaan is de controle over hun emoties. We zijn geen robots, dus emoties behoren nu eenmaal bij het dagelijks leven in ons gezin, familie, op het werk… alleen is het net dat belangrijk tikkeltje moeilijker als we met andere levende wezens omgaan zoals paarden, honden , noem maar op… en we rekening willen houden met hun emoties als we niet alleen met ze willen omgaan, maar deze dan nog eens willen trainen en/of doelen behalen zoals deelname aan wedstrijden. 

 

"Emotie heeft geen plaats in de training van een paard", zegt dr. Jim Heird, A & M- professor, Equine Expert van Texas en ook verkozen dit jaar tot president van AQHA (American Quarter Horse Association). En bovendien, zei hij, is het niet nodig om een raketwetenschapper te zijn om te begrijpen dat als je naar iemand kijkt die met een paard werkt ,van te zien wanneer ze controle hebben over hun emoties. 

 

We dienen dus onze emotionele fit-ness te trainen. Maar wat is dit? Het fit of ‘in form zijn’, trainen en beheersen van onze emoties op elk moment. Met ook nog is een paard in onze handen die ook nog is zijn emoties toont, hoef ik je zeker neit te zeggen dat dit niet altijd evident is! 

 

Positief punt is, dat het kan getraind worden en dat er dan ook mooi resultaat is voor zowel ruiter als paard! 

 

Dit is ook iets dat ik aan al m’n studenten bij breng. Als we harmonie willen, is mentaal en fysiek fit zijn alleen niet voldoende. Onze emoties en tevens onze ‘spirit’ dienen ook getraind te worden, alsook deze van onze paarden op hun beurt. 

 

Het maken van een perfect paard begint met het hebben van controle over je emoties - en voor sommigen begint dat met het bezitten van je emoties; weten wat je voelt en waarom je deze emoties voelt. 
Bij andere mensen gaat het niet alleen om het begrijpen van hun emoties, maar dan de mogelijkheid bieden als instructeur aan m’n studenten om hun emoties te uiten op hun manier en van hun een ‘weg’ te tonen om er mee om te gaan en dat ze dan voor zichzelf verder kunnen gaan i.p.v. te blokkeren. Want zo zijn er velen die de harmonie met het paard zoek raken en soms het plezier van paardrijden of met paarden omgaan zelf volledig aan de kant zetten.

 

Voor de paarden anderzijds: 
Hoewel paarden snel leren en gedijen op structuur en discipline, is straf geen effectief trainingsinstrument met paarden. 

Wanneer een eerlijke balans tussen belonen en berisping (zonder straf) wordt aangeboden, wanneer een correctie en het vrijgeven of wegnemen van druk op het juiste moment is gedaan en wanneer je het paard een betere optie kan aanbieden met positief gedrag als gevolg in plaats van te proberen ongewenst gedrag af te straffen, worden paarden zeer coöperatief en snel bereidwillig.

 

Correctie Vs. Straf

Voor mij is er een verschil in correctie en straf. Een correctie is eerder een onmiddellijke verduidelijking voor het paard dat zijn reactie of actie het verkeerde antwoord was op wat ik heb gevraagd. Het is niet bestraffend van aard en geeft het paard noch onszelf een slecht gevoel. 

Paarden leven in het moment; hier en nu; mensen hebben de neiging om in het verleden en in de toekomst te leven, het heden te verlaten en niet ‘bewust’ te beleven. 
Wanneer ik een correctie aanbreng, laten we zeggen dat het paard voor mij stond of me tijdens het lopen onder druk zette, het zal onmiddellijk en met voldoende druk zijn om het gedrag van het paard te beïnvloeden en verandering te motiveren. Het zal echter maar één tik met de stick of 1 correctie met het touw; maar het zal zo snel voorbij zijn als het begon, als het effectief genoeg is gedaan en dan zullen we onmiddellijk doorgaan met de taak die we bezig waren. 

 

Cesar Millan de bekende hondertrainer, zegt ook steeds, dat we ‘kalm en assertief’ moeten zijn. Hij gebruikt ook soms een paard of aan lama om mensen en hun honden te helpen.

Wel, wanneer een persoon met een paard omgaat met kalmte, kracht & vertrouwen en assertiviteit, reageert het paard in het algemeen met ontspanning, acceptatie en ondergeschiktheid. 
Omgekeerd is ook waar, wanneer de persoon nerveus, onrustig en verdedigend is, reageert het paard in natura. Ik geef toe dat het handhaven van een cool gedrag aan de buitenkant als je je niet zo van binnen voelt, niet altijd gemakkelijk is, maar het is een belangrijke vaardigheid om te beheersen.

 

Paarden zijn nu eenmaal ook onze spiegel dus vaak werken we ongewenst gedrag onbewust, ongewild in de hand en nemen we het vaak ook nog is zeer persoonlijk als het paard ons dat duidelijk maakt. Als we de moeilijke situatie in het moment dat ze zich voor doet, kunnen bekijken hoe ze werkelijk is, de emoties later & weg van de paarden kunnen behandelen, gaan we er sneller door geraken. Dit is het moeilijkste om te leren. 

Eens je dit beheerst, neem je elke kans om jezelf te verbeteren, te leren en zal je ook zien dat je paard het ook aangenamer vindt en zal hij jou dat zeker ook tonen! 
Dus je hebt direct een enorm goed gevoel dat je terug krijgt! 

Ik zou zeggen, ga er voor en train jouw emotioneel fit zijn want mentaal maakt dit je ook sterker en geeft het je moed en bovenop fysiek krijg je energie-boost.

Uiteraard ben ik steeds bereid om jou en je paard hierbij te helpen!