Tamashii Horsemanship 2020 AND BEYOND

Na onze brunch voor ons 2-jarig officieel bestaan, was ik aan het nadenken over het bedrijf op zich. 

Soms moet je niet alleen lesgeefster zijn, paardenverzorgster, de boekhouding doen maar ook zeker op tijd en stond de tijd nemen om na te denken waar je als bedrijf en persoon achter het bedrijf voor staat. 

Het zijn toch enkele malen diepe gedachten geweest die open en verschillende richtingen uit konden. 

Laat me u meenemen in hoe “Tamashii Horsemanship 2020 and beyond” op dit moment leeft!

 

Er zijn zo vele vragen waar je wel over na kan denken en zien of deze nog steeds in lijn liggen met wat je dagelijks doet en uitdraagt naar de buitenwereld. Wat je voor je klanten wil brengen en betekenen. 

Wat ik voor de paarden en de paardenwereld kan betekenen en wil blijven in groeien/ wil zijn en er later op terugblikkend trots op kan zijn.

Dit start ook allereerst met bepalen wie je bent, wat je graag doet en waar je naartoe wil!

 

Als ik persoonlijk over mezelf denk, zijn er toch enkele zinnen die steeds bij me blijven:

 

-       Zacht maar met discipline. (en met momenten, zoals bij iedereen, té zacht, niet genoeg discipline of een dipje in de consistentie ervan)

Streng maar rechtvaardig (of eerder het niet verdagen van onrechtvaardigheid. Hum 🤔)

-       Doorzetting en motivatie.

-       Vriendelijk en altijd met een lach, hoe moeilijk de situatie ook is.

 

Als ik dan denk aan wat mijn troeven zijn naar mijn klanten toe en wat ik hoog in het vaandel draag, dan is wel: 

 

-       Veiligheid garanderen om plezier in het leren en rijden met paarden te geven.

-       Het (zelf) vertrouwen bewaren en verbeteren.

-       Zeker een creatieve & motiverende factor zijn.

-       Altijd een oog houdend op positieve vooruitgang & balans.

 

De mensen die steeds bij me terug keren zijn er ook dit deze waarden appreciëren. Die zelf aangeven dat ze er moeite mee hebben of er meer van kunnen gebruiken en leren. Niet alleen in het paardrijden maar ook in het dagelijkse leven!

 

Paarden zijn onze spiegel. Draai of keer het hoe je wilt, je zal niet altijd graag zien waarmee ze jou confronteren. Dit wil niet zeggen dat het minder waar is, ondanks moeilijk te aanvaarden soms. 
Je kan het negeren maar je kan er niet omheen. 

Bots je op obstakels, word je soms neergehaald, dan is het nog steeds hoe je recht staat, dat belangrijker is dan het vallen zelf. Dta je er sterker uit komt!

Dus kan je maar best even je moedige schoenen aantrekken en het aanpakken. Ik zie dit telkens als een opportuniteit en een nieuwe leer -en groei ervaring.

Hoef je dit alleen te doen? ZEKER NIET! Daarvoor zijn er net instructeurs als ik die zowél jou als je paard bijstaan.

 

Communicatie is de tool om dit te verbeteren door middel van misverstanden hierin weg te werken. Op een creatieve en ruimendenkende manier dit in de praktijk over te brengen. 

Iedereen kent de uitdrukking ‘Thinking outside the box”, sommigen in de paardenwereld zeggen ‘Riding outside the box’

Voor mij geldt: “There is no box. There is your mind, your thoughts, they have no limits if you allow them to be free.” 

 

Ik probeer me dan ook in plaats van m’n klanten te zetten. Dan komt er onmiddellijk de volgende vraag in me op: “Wat kan ik hiermee voor mijn klanten betekenen?” Ik bedoel hiermee dat ik mezelf in vraag opnieuw gesteld heb om beter te definiëren welke problemen ik voor mijn klanten kan oplossen.

 

Als het een service is, zoals velen nu reeds weten, houd ik mij aan beperkte plaatsen voor pensioen paarden bij ons maar is er veel ruimte om als freelance paardenverzorger & trainer te werken. Ik wil de kennis van mijn studie hierin zeker voor particulieren en stallen laten gelden. 

 

Wat dit voor individuele ruiters en paarden betekent is het mijn kennis en ervaring om met jonge paarden te werken en hun een solide basis voor hun verdere leven te geven, met de als “probleempaarden” bestempelde paarden te trainen en “Balanced” lessen te geven.

 

Ik ga hands-on en oplossingsgericht werken met het paard dat voor me staat. Er is geen handboek hiervoor, geen éénduidig zwart/wit antwoord op het ‘probleem’, gedrag, mentale of fysieke ‘ongewenst’ verschijnsel dat het paard toont.

Dit heeft met aanvoelen te maken, kijken wat het paard nodig heeft en je ernaar aanpassen, de juiste timing en zo veel meer. 

Ook kijk ik naar de ruiter-paard combinatie en meen ik oplossingen te vinden om beide beter te maken maar dan ook uitzoeken op welke manier en welke ‘weg’ er mogelijk is om er naartoe te werken. 

 

-       Gaat dit snel? Vast niet. Of althans niet hoe snel we het in onze hedendaagse maatschappij gewoon zijn om alles te hebben en resultaten als het belangrijkste worden aanzien. 

-       Is het een duurzame en gezondere oplossing die ik breng? Daar ben ik rotsvast van overtuigt! 
Dat heb ik meermaals bewezen gekregen door paarden te hebben die haast nooit blessures hebben en gezond ouder worden, bij elke bezoek van smid, tandarts, osteopaat, dierenarts enz. te horen te krijgen dat ze het uitermate goed stellen en ze op geen problemen stuiten.
Dit is wat ik iedere paardenliefhebber wens om lang te kunnen genieten van hun gezond paard!
De weg er naartoe is nog steeds het belangrijkste, want dit is waar je later op zal terug kijken voor jezelf.

 

Dit gezegd zijnde, wens ik natuurlijk ‘like-minded’ mensen te begeleiden als zijnde mijn klanten.

Mensen die geen ‘quick-fixes’ willen, wél met begrip & respect voor het paard, leergierig en positieve ingesteld zijn en die zich in mijn visie herkennen.

Diegenen die graag weten met wat ze bezig zijn. Waarom ze op een bepaalde manier iets aan hun paard vragen. Naar een groter bewustzijn reikend en werkende. 

Ongeacht welke discipline je ook doet!
Het stereotiep beeld van een ‘mislukte cowboy’ heb ik al veel respectvoller en mooiere resultaten zien bereiken met een correct evenwichtig getraind paard, als ook het helemaal zien verwoesten. 

In de dressuur en -springsport bijvoorbeeld, zie ook “goede” en “minder goede” voorbeelden als je naar de lichaamsuitdrukking van sommige paarden kijkt. 

 

We doen ook vaak dingen uit onwetendheid. Tot iemand je zegt dat het ‘anders’ kan, op een andere manier en waarom, komt het soms niet in ons op om zelf dat inzicht te hebben dat het niet helemaal ok is, laat staan iets te veranderen want dan hoeven we uit onze comfort zone te komen. 
Maar anderen die een aangepaster voorbeeld geven en dat gepast motiveren, geven ons dan weer een ‘boost’ om zelf ook die weg uit te gaan. 

Dat zijn de voorbeelden van de grootmeesters in de Academische rijkunst en de legend Horsemen die mij ook zover hebben gebracht!

Dit is ook wat in aan mijn klanten wil overdragen. Aan juist die personen die hiervoor open staan. Dit zijn mijn ideale klanten!!

 

Ik heb al veel bereikt op relatief korte tijd. Dit wil niet zeggen dat ik geen dromen meer heb, in tegendeel zelf! Hoe ruimer mijn visie, hoe verder mijn horizont reikt, hoe er m’n grenzen door verlegd worden en hoe meer ik groei, hoe groter de dromen en goals en hoe beter ik er mee om kan en ze haalbaar kan maken.
Ik had 5 jaar geleden niet durven luidop zeggen, eerder stil dromen, over wat ik nu heb bereikt. Zelf zeker geen tijd er op durven plakken.

Ik wil nu wel met zekerheid en luidop zeggen dat ik binnen 5 jaar nog zovele paarden en ruiters verder zal hebben geholpen op hun persoonlijke weg, met steeds meer overtuiging, kennis en kunde. Dat ik dit dan in een meer dan voltijdse betrekking zal doen ook en zelf naar het buitenland daarvoor gaan, zou ik niet onaangenaam vinden!

Ook zal ik zelf de grootmeesters allertijden meer en meer gaan opzoeken, lessen en stages gaan volgen. En bij hun steeds persoonlijker in de leerschool gaan. 

 

Een laatste vraag dit ik me stelde was deze: Wat is succes voor mij?

Veel mensen denken dat succes te maken heeft met rijkdom, herkend worden door vele mensen, fame and fortune, een hoog aantal klanten, … Ik kan er best inkomen, alleen geeft het mij ook een beetje een wrang gevoel. 
Dit is niet iets waar ik me als een magneet toe aangetrokken voel, niet iets dat natuurlijk in mij zit noch aan de basis ligt van waarom ik met paarden werk.

Bij mij gaat het om passie! Dat ik er mijn beroep van gemaakt heb, fantastisch! Want niets leuker dan kennis delen en zaken verbeteren voor het welzijn van de paarden.

Maar zoals ik reeds eerder vermeldde, zijn mijn ideale klanten diegene die mijn visie en filosofie delen. Niet diegene die mij het meeste betalen, maar diegenen die met plezier vaak terugkomen om bij te leren en gemotiveerd zijn om vooruitgang te maken voor zichzelf en het paard. Voor mij is een onderdeel van succes een groeiend aantal paarden en ruiters dat ik help, kan verbeteren en voor hun een aangenamere gezondere tijd kan bezorgen.

 

Ja uiteraard wil ik ook veel klanten en er voldoende mee verdienen om mijn rekeningen en eten te kunnen betalen. Mijn kroostrijk gezin te kunnen onderhouden van 2 volwassenen, 1 adolescent bijna, 1 grote hond en 5 paarden. Dit kost een hoop! En ja, ik zou ook toch tussendoor eens een reisje maken zoals iedereen. 

Alleen wens ik niet om geldwolf te worden of rijk te zijn zoals de zee diep is, maar een goed evenwicht te vinden. Genieten van het dagdagelijkse met de paarden (ook is het niet steeds rozengeur en maneschijn) maar gaandeweg het bedrijf op stabiele wijze te doen groeien, net zoals ikzelf blijf groeien en evolueren. 
De weg er naartoe is belangrijker dan het doel. Net zoals een pijl. Eens de boogschieter de pijl heeft afgeschoten en zolang die vliegt richting zijn doel, is het een pijl. Eens z’n doel bereikt, en deze niet meer vliegt, is het niet meer dan een stok. 

Ik wens liever gaandeweg te blijven vliegen en mijn focus groter te leggen door me niet slechts telkens maar op één doel te richten.

 

Bovendien denk ik ook dat succes wel bereikt wordt door een goede ‘mindset’. Ik kijk regelmatig wel filmpjes waar je bedrijfsleiders en motivational speakers hoort spreken over succesvol zijn in het bedrijfsleven en als bedrijfsleider. 
Twee punten dat ze allemaal gemeenschappelijk naar buiten dragen, van de kleine zelfstandige tot bedrijfsleiders van grote firma’s, van Europa tot in de USA, is dat ze met ‘passie’ werken en ‘oplossingsgericht steeds met een positieve mindset’ blijven doorgaan, hoe moeilijk het ook soms is. Met hart en ziel.

 

Tamashii komt uit het Japans en betekent ziel. Een reminder net zoals ons motto “Connecting to your horse’s soul!” 
Voor mij is dit wat Tamashii Horsemanship nu is en waar ik verder wil op bouwen. Waar ik mijn leven aan wil toewijden. 
Dan wil ik afsluiten met een welgemeende DANK U voor al de onvoorwaardelijke steun dat ik krijg van de mensen die in mijn hart zitten in mijn directe omgeving en zeker al mijn klanten voor het vertrouwen dat ze me schenken! 
We gaan er samen nog mooie jaren van maken!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0