De zoektocht naar zachtheid in het handelen met paarden

In het handelen van mijn paarden, in ALLES wat ik doe met hen, ga ik steeds op zoek naar zachtheid.

Paarden hebben een natuurlijk instinct om te trekken en te duwen tegen de druk in - niet te geven en te verzachten. Dus elke kans die je krijgt, leer je paard te verzachten aan de druk.

Daarom moet je natuurlijk ook elke kans proberen te spotten! 
Je wilt altijd dat je paard nadenkt over hoe hij kan geven en verzachten aan de druk in plaats van te denken aan hoe hij kan weerstaan aan wat je wilt dat hij doet, verstijft en er onderuit komt of vandoor gaat met wat je wilt dat hij doet.
Ik ben een fanaat over zachtheid, net omdat het zo moeilijk is al voor de mens om dit te vinden en te behouden op elk moment. Laat staan dat we dit in onze communicatie met onze paarden ook ten alle tijden willen behouden.
Ik wil dat mijn paarden zo zacht zijn dat ik met twee vingers de teugels kan oppakken, en ze  meteen geven. Of, ik kan ze nauwelijks aanraken met de kuit van mijn been en ze bewegen hun ribbenkast of verzetten hun achterhand.

Nogmaals, elke kans moet je ook eerst spotten.  Dit kan zijn van een knik met het hoofd, een oor dat in de juiste richting draait, het paard dat zijn gewicht verplaatst ook nog maar zonder een voet te herzetten. 

Anderzijds, zachtheid aanvoelen en zacht worden begint bij onszelf. Begint vooral ook binnenin!  In ons ligt de plek waar we zachtheid moeten zoeken.  Dit is een eerste voorwaarde om je mentaal en emotioneel naar zachtheid te brengen, wil je je voldoende open kunnen stellen om de zachtheid te ontvangen die paarden ons aanbieden. Dit vraagt oefening en onszelf tegenkomen en vooral bepaalde emoties die dit kan opwekken ook gewoon toelaten en voortgaan. 

Pas na innerlijke zachtheid, zal er een fysieke zachtheid in je lichaam ontstaan en de cirkel is rond! 
Onthoud ten allen tijde ook dat hoe zachter en hoe meer reactief of gevoeliger je paard is, hoe meer je met hem kunt bereiken.