Veulen / Jonge paarden traject

Veulens en jonge paarden kunnen al heel veel leren nog voor ze volgroeid zijn en we eigenlijk ze kunnen zadelmak beginnen maken. Uiteraard leren ze zowel goede maar ook helaas soms slechte gewoontes en gedragingen, als er niet iemand of een andere zorgmerrie (daarom niet de moeder van het veulen) hun leert wat de regels zijn!

Net zoals kinderen gaan ze op stap en proberen allerlei dingen uit, zijn nieuwsgierig en gaan op ontdekking maar moet je ze ook wijzen op zaken die ze beter niet doen! Als niemand het hun toont, kunnen ze het ook niet weten. (met ook soms nare gevolgen)

 

Maar dit geeft natuurlijk ook voor mensen met veulens/jonge paarden al heel wat leuke dingen om aan te werken nog voor we kunnen gaan rijden. 

 

Volgende zijn maar een enkele zaken die al kunnen gedaan worden: 

 

-       gewenning voor materiaal zoals touwhalster, dekens,…

-       leren een gevoel volgen zoals leren leiden aan het touwhalster, voeten geven zoals voor de hoefsmid,…

-       leren wijken voor druk en bescherming van uw persoonlijke ruimte

-       desensibiliseren voor vreemde voorwerpen zoals stappen over een mat, aanraking met een vlag, een paraplu, wapperende lintjes… 

-       Angstreacties voor prikjes van de veearts… 

-       Leren iets aan te raken met de neus op vraag bvb een kegel.. 

 

Dit om er maar enkele op te noemen. Het grondwerk op natuurlijke en creatieve wijze is als voorbereiding om goed in de hand te zijn en om ook al voorbereid te zijn zodat het zadelmak maken, tegen de tijd dat ze er fysiek en mentaal klaar voor zijn, al geen punt meer hoeft te zijn. 

 

Ook het Rechtrichten kan al met de jonge paarden gestart worden. Niets is zo belangrijk dan je paard van jongs af aan fysiek verstevigen. Zodat hij van in het begin een goede bespiering krijgt, om gelijkmatig op z’n 4 benen te staan en zo zal hij zijn eigen gewicht (en jouw gewicht later ook) beter kunnen dragen. 
Bovendien kunnen haast alle teugel –en beenhulpen ook al op de grond aangeleerd worden!

 

* Bedenk maar hoe belangrijk een stevig lichaam is, als een paardenlichaam eigenlijk nog moet volgroeien. (Tot op het interne skeletstructuur groeien ze tot de leeftijd van 8 jaar) 

* Bedenk ook wat je al kan aangeleerd hebben en hoe leuk het zal zijn als hij alles al quasi kent tegen de tijd dat je je eerste rit zal maken en dit een pracht-ervaring kan zijn voor jullie beiden!

 

Natuurlijk is dit alles wel mooi gezegd, maar is het niet zo evident om dit uit te voeren.

Paarden hun natuur en overlevingsinstinct zegt juist dat ze niet moeten wijken voor druk (zoals wij het wensen), maar dat ze er net tegenin moeten gaan (als worden aangevallen als prooidier). Daarnaast zijn ook het karakter van het paardje, de omgeving waarin hij opgroeit, groeit hij alleen op of in kudde, enigszins reeds slechte ervaringen, … allemaal factoren die een rol zullen spelen in hoe hij zal reageren.

 

Behalve het opleren is het gewoon heel leuk als je je paardje beter leert kennen en reeds van zo jonge leeftijd met de nodige motivatie en geduld al kan starten om een mooie vertrouwensrelatie op te bouwen!

Alle begin is moeilijk, we willen het allemaal wel goed doen, maar hebben soms twijfels, vragen en niets loopt zomaar van een leien dakje en we zouden het dan wel fijn vinden als we iemand hebben die ons voor enige tijd hierin kan bijstaan. 

 

-> Daarom wil ik je graag ondersteunen via het veulen/jonge paarden-traject van 12 individuele sessies van +- 45 tot 60 minuten (de tijd wordt opgebouwd als ik zie dat het veulen zich nog geen uur kan concentreren om hem mentaal niet te overbelasten).
Het doorlopen van alle sessies gebeurt over een maximum periode van 4 maanden zodat er regelmaat in zit en jij als eigenaar ook gemotiveerd blijft en tussen de sessies door de tijd hebt om verder te oefenen.

 

Wil jij dartelend leer-plezier met jouw veulen of jong paard? 

 

Het tarief voor dit traject is € 595 inclusief verplaatsing binnen een straal van 15 km rond Aarschot. Daarbuiten wordt er € 0,30/km extra vervoerskosten aangerekend. Ik breng ook mijn materiaal mee als dit handiger werkt tijdens de sessies.